Indhold

21.04.17 09:00

Bliv klogere på økonomiforhandlingerne på økonomikonsulentens årsmøde 2017

Bliv klogere på økonomiforhandlingerne på økonomikonsulentens årsmøde 2017
På økonomikonsulentens årsmøde kan du bl.a. høre chefkonsulent i KL’s økonomiske sekretariat Anders Windinge fortælle om de kommende økonomiforhandlinger, og hvad der er på spil for kommunerne.

Når COK og KLK den 2. maj slår dørene op for økonomikonsulentens årsmøde 2017, vil chefkonsulent i KL’s økonomiske sekretariat Anders Windinge bl.a. give et overblik over de kommende økonomiforhandlinger mellem KL og regeringen.

”Selv om emnerne er kendte i forvejen, bliver forhandlingerne formentlig lidt anderledes end tidligere. Jeg vil bl.a. komme ind på, hvad der er specielt ved forhandlingerne i år, og hvad det kommer til at betyde for kommunerne”, forklarer han.

Presset økonomi

Anders Windinge vil samtidig fortælle om kommunernes økonomi generelt set. For kommunerne er pressede på pengepungen, og det ser ikke ud til, at situationen ændrer sig foreløbig. Det udfordrer kommunerne, fordi mange af dem har store investeringsbehov i forhold til eksempelvis slidte bygninger og forskellige strukturændringer. Derfor er man ifølge Anders Windinge også nødt til at udvikle økonomistyringen.

”Det er nødvendigt at kigge mere på totalbilledet i form af tværgående indsatser. Det kan fx være i forhold til udsatte familier, at der er noget at hente ved at kigge grundigt hele vejen rundt”, siger han.

Data er et vigtigt redskab

Den økonomiske situation betyder, at kommunerne skal bibeholde et skarpt styringsfokus og hele tiden kunne se, hvor man kan finde pengene internt i kommunen. Derfor er data et af økonomikonsulentens vigtigste redskaber.

”Det nytter ikke noget kun at kigge på udgifterne. Man skal bl.a. kunne kigge på aktivitetsdata. For du skal som økonomikonsulent kunne bevare overblikket og tage en kritisk dialog med fagfolkene, og det er altså lettere, når du kan bruge data om eksempelvis antallet af leverede timer i hjemmeplejen, så I har samme udgangspunkt. Næste skridt er så at bruge data til at kigge på effekterne, og det bliver en stor udfordring i de kommende år”, siger Anders Windinge.

Du kan høre mere om økonomiforhandlingerne, kommunernes økonomiske udfordringer og økonomikonsulentens rolle på økonomikonsulentens årsmøde den 2. maj 2017. Læs mere og tilmeld dig her.


KL's Konsulentvirksomhed   Weidekampsgade 10   Postboks 3370   2300 København S   tlf. 3370 3321