Indhold

23.10.18 16:30

Hvor går grænsen mellem god og dårlig brug af data?

Hvor går grænsen mellem god og dårlig brug af data?
På KL’s Styrings- og datakonference den 12. december fortæller dataetisk rådgiver Pernille Tranberg om, hvad kommunerne skal være opmærksomme på i forhold til brugen af data, og hvilke overvejelser de bør gøre sig.

Dataetik står måske ikke øverst på de kommunale dagsordener, men den nye persondataforordning har alligevel betydet, at flere og flere gør sig nogle tanker om, hvordan data skal bruges. Og det er dataetisk rådgiver Pernille Tranberg glad for.

”Dataetik er vigtigt for kommunerne. De nyder generelt en høj grad af tillid, men tilliden er truet, fordi data er blevet så værdifulde. Man skal huske, at der er mange, der er interesserede i at købe dem eller få adgang til dem”, forklarer hun.

Pernille Tranberg mener, vi står midt i en ny tidsæra i forhold til data, hvor data desværre er blevet en eftertragtet handelsvare. Kommunerne har derfor en forpligtelse til at gøre sig visse overvejelser.

”Det kan fx være i forhold til hjemmesider og tredjepartscookies. Der er ingen grund til, at kommuner har hjemmesider, der sladrer om, hvad man har læst. De skal i stedet have rene hjemmesider, der ikke kobles til Facebook mv. De skal jo ikke tjene penge på annoncer på hjemmesiderne, så hvorfor sladre til hele ad tech branchen om, hvad borgerne laver inde på din hjemmeside?” siger hun.

Vi skal selv have kontrol

Selv om Pernille Tranberg er kritisk over for, hvordan data bliver brugt i almindelighed, ser hun mange fordele ved brugen af data. Det handler blot om at tage stilling rent etisk.

”Er det for eksempel etisk forsvarligt at lave forudsigelser af enkelte borgere? Så snart data er anonymiseret og bliver brugt til mønstre er det fint. For selvfølgelig skal vi bruge data. Det er jo smart med algoritmer, der kan hjælpe os til et bedre liv, men det enkelte individ skal selv være i kontrol i forhold til sine data”, forklarer hun.

Hun påpeger, at kommunerne med fordel kan give borgerne en personlig side på kommunens hjemmeside.

”Det giver dem mulighed for at logge ind og se, hvilke data kommunen har om dem, og hvad de bliver brugt til. På den måde kan man give borgerne kontrol i forhold til egne data”, siger Pernille Tranberg.

Du kan høre mere til Pernille Tranberg på KL’s styrings- og datakonference d. 12. december i Kolding. Læs mere her.

Annonce


KL's Konsulentvirksomhed   Weidekampsgade 10   Postboks 3370   2300 København S   tlf. 3370 3321

Annonce

Annonce