Gribskov Kommune: Ny styringsmodel giver nye muligheder
Ny styringsmodel skaber mere gennemsigtighed
En styringsmodel, der er vanskelig at gennemskue, og som har en lille troværdighed, lever på lånt tid. Derfor har KLK og Gribskov Kommune udviklet en styringsmodel på skoleområdet, der giver nogle helt nye muligheder.
”Udfordringen var, at der var sket en del knopskydninger fra vores styringsmodel. Den var hverken gennemsigtig eller troværdig, og alle havde svært ved at gennemskue den. Det handlede derfor ikke om, hvorvidt ville skulle have en ny styringsmodel, men om hvilken vi skulle have, og hvilke styringshåndtag vi skal kunne dreje på,” forklarer velfærdsdirektør i Gribskov Kommune Per Ullerichs.
Input udefra
Gribskov Kommune kunne ifølge Per Ullerichs nok godt selv have udviklet den nye styringsmodel, men han pointerer samtidig, at der var brug for ekstra kapacitet og kompetencer i forhold til procesledelse.
”Sommetider kan det i sig selv skabe fremdrift i processen at få en konsulent udefra, der ikke er fedtet ind i organisationen. Det talte naturligvis også til KLK’s fordel, at de kom i huset i forvejen, og at de har et solidt kendskab til vores skolevæsen”, siger han.
Bred involvering
KLK har sammen med Gribskov Kommune kørt en dialogproces, hvor bl.a. skolebestyrelser, skoleledere og det politiske udvalg på området er blevet involveret. Det har givet nogle gode diskussioner om forskellige styringshåndtag og -principper.
”Udvalget pegede på en model og nogle supplerende elementer, og vi har nu sendt et forslag i høring. Det er selvfølgelig en proces, hvor alle ikke er enige, men der har hele tiden været gennemsigtighed, og vi har fået skabt en fælles forståelse af virkeligheden. Det er med til at fjerne tvivlen om datagrundlaget, så vi kan fokusere på de faglige diskussioner og ressourcespørgsmål”, forklarer Per Ullerichs.
Den nye styringsmodel bygger på følgende principper
1. Forudsigelighed og genkendelighed i forbindelse med ressourcetildelingen 2. Retfærdighed og ensartet serviceniveau 3. Transparens og tydelighed i modellen 4. Decentral frihed og ansvar 5. Et fælles og sammenhængende skolevæsen