Struer Kommune: Ny tildelingsmodel skaber gennemsigtighed på skoleområdet
Struer Kommune får ny tildelingsmodel
Komponent (tidl. KLK, red.) har udviklet en tildelingsmodel på skoleområdet, der fokuserer på samarbejdet mellem forvaltning, PPR og skoleledere. Modellen lægger på den måde op til, at hele det kommunale skolevæsen samarbejder om at løse de faglige og økonomiske udfordringer på området.
Vi har fået en model med næste generation af incitamentsstyring, hvor specialundervisningsområdet er bundet sammen med almenområdet. Modellen skaber en stærk og tydelig sammenhæng mellem fagligt og økonomisk ansvar – herunder på specialundervisningsområdet.
Modellen er efterhånden udbredt til en del kommuner. Senest har Komponent samarbejdet med Struer Kommune om at udvikle en version af modellen til den jyske kommune. Ifølge Jeannette Grummesgaard Enevoldsen, der er centerchef for Skole og Dagtilbud i Struer Kommune, skyldtes henvendelsen til Komponent flere ting.
”Vi havde nogle styringsmekanismer på området, som kunne gøres enklere. Det kaldte på et servicetjek af almendelen. Derudover kunne vi se, at udgifterne på specialundervisningsområdet eskalerede. Vi havde svært ved at tune ind på, hvordan vi kunne få styr på udfordringerne og samtidig give borgerne de tilbud, de har brug for”, forklarer hun.
Fokus på incitamenter
Struer Kommune har nu fået en tildelingsmodel, som både politikere, forvaltning og skoleledere kan se sig selv i. Det skyldes bl.a., at modellen er let gennemskuelig og har en lav grad af vedligeholdelse. Samtidig tydeliggør den opgaven, der skal løses på skolerne, og understøtter tildelingen af økonomi til kommunens aktuelle skolestruktur, hvor der bl.a. findes flere små skoler.
”Vi har fået en model med næste generation af incitamentsstyring, hvor specialundervisningsområdet er bundet sammen med almenområdet. Modellen skaber en stærk og tydelig sammenhæng mellem fagligt og økonomisk ansvar – herunder særligt på specialundervisningsområdet,” siger Jeannette Grummesgaard Enevoldsen.
Komponent arbejder i en kommunal kontekst og kender til kommunal drift og tildelingsmodeller. Vi fik hurtigt et indtryk af, at KLK vidste, hvad det var for en opgave, vi stod overfor, og vi blev blot bekræftet i, at de kunne løse opgaven og udfordre os på en god måde. De havde en god kombination af faglighed på skoleområdet og økonomisk indsigt.
Inspirerer på andre områder
Modellen er nu blevet politisk godkendt og skal ud at leve i hele kommunen. Næste skridt er ifølge Jeannette Grummesgaard Enevoldsen en lignende model på daginstitutionsområdet.
”Modellen skaber gennemsigtighed og er let styrbar. Samtidig er den let at vedligeholde. Det betyder, at vi lettere kan følge med i, hvordan vi bruger pengene, samt hvordan de fordeler sig og af hvilke grunde. Skolelederne har taget modellen til sig – bl.a. fordi de har været med i udviklingen af den. Nu skal vi gang med at bruge modellen. Vi har for eksempel lagt budget efter det og kommunikeret ud til skolerne”, siger hun.
Komponent kender kommunerne
Struer Kommune var ifølge centerchefen ikke i tvivl om, at Komponent skulle løse opgaven med at lave en ny tildelingsmodel.
”Komponent arbejder i en kommunal kontekst og kender til kommunal drift og tildelingsmodeller. Vi fik hurtigt et indtryk af, at Komponent vidste, hvad det var for en opgave, vi stod overfor, og vi blev blot bekræftet i, at de kunne løse opgaven og udfordre os på en god måde. De havde en god kombination af faglighed på skoleområdet og økonomisk indsigt", siger Jeannette Grummesgaard Enevoldsen.
Mindre vedligeholdelse – bedre planlægning
Struer Kommune fordelte tidligere pengene på området to gange om året. Det medførte en stor vedligeholdelsesopgave og mange drøftelser. I den nye model bliver pengene fordelt en gang årligt.
”Det giver bedre mulighed for planlægning. Det er et teknisk værktøj, der bidrager til pædagogiske løsninger, og som gør det mere smidigt for borgerne”, siger Jeannette Grummesgaard Enevoldsen.