Har I styr på udgifterne til førtidspension?
Bliv klogere på jeres udvikling i tilkendelser af førtidspension
Tilkendelserne af førtidspension er steget voldsomt de seneste år. I 2018 er de det dobbelte af niveauet i 2014, der var det hidtil laveste niveau. Udviklingen er delvist forventet, men har alligevel udfordret en del kommuner. Dels har den ikke været fuldt forudset, og dels er udviklingen skævt fordelt. Og tendensen ser ud til at fortsætte. I første halvår 2019 er der brugt ½ mia. mere end i samme periode 2018.
Der er flere forklaringer på den markante stigning i både tilkendelser og udgifter. For det første er der gået nogle år siden reformerne af fleksjob, førtidspension og sygedagpenge. For det andet er der kommet seniorførtidspension og en tilbagetrækningsreform. Samtidig påvirkes udgifterne af ændringer i kommunernes refusionen.
Det er i den forbindelse vigtigt også at holde sig intentionerne med reformen af førtidspension og fleksjob for øje. Det betyder, at fokus skal være på, at borgerne skal hjælpes til det normale liv, hvor de kan arbejde og forsørge sig selv - fx i et minifleksjob på få timer.
Kom et par spadestik dybere
Men fakta er, at der er meget stor variation i tilkendelserne på tværs af kommuner – og ikke kun sammenhængende med sociale rammevilkår. I Komponent har vi flere opgaver, hvor vi sammen med kommunerne forsøger at komme et par spadestik dybere ved både at arbejde med data og den faglige praksis i såvel sagsbehandling som tilkendelsesprocessen.
Vi hjælper bl.a. med at:
- Udvikle eller kvalitetssikre budgettering af førtidspensionsområdet.
- Afdække, hvor de nye førtidspensionister kommer fra og benchmarke dette med sammenlignelige kommuner. Hvilke ydelser fik borgerne før, og hvordan var de forsøget op til tre år, før de blev førtidspensionister?
- Vurdere forløbene hos enkeltborgere, der er tilkendt førtidspension, og interviewe relevante aktører i sagsbehandlingen, rehabiliteringsteam mv. Erfaringen viser, at den faktiske praksis kan afvige fra besluttede strategier og aftalt praksis. I sagsgennemgangen kigger vi bl.a. på, hvordan hele indsatsen og det tværgående samarbejde omkring borgerne har været i forløbet frem mod førtidspensionen.
Kombinationen af data, sagsgennemgang og interview giver os en unik mulighed for at spille kommunerne bedre: Etablere det rigtige økonomiske grundlag, vurdere kommunens særkende i forhold til ydelseshistorik og vurdere den konkrete faglige praksis og indsats.
Kontakt os
Vil du vide mere om vores arbejde på området, kan du kontakte chefkonsulent Lone Englund Stjer på los@kl.dk, tlf. 2335 8403, eller chefkonsulent Maibritt Kuszon på maku@kl.dk, 3370 3764.