Hvordan følger I jeres nye kommunale ungeindsats?
Få hjælp til at sikre en god og sammenhængende ungeindsats
Vi er alle meget optaget af, hvordan vi forebygger og hjælper unge der både står uden for arbejdsmarkedet og uden ungdomsuddannelse. Hvordan støtter vi det øgede antal unge i mistrivsel? Og hvordan håndtere vi den stigende mængde af unge med diagnoser, som efterspørger hjælp til at fungere?
I 2018 fik modtog over 100.000 unge mellem 18-25 år en midlertidig offentlig forsørgelsesydelse i Danmark. Det svarer til 3.600 fyldte folkeskoleklasser.
Store udfordringer
Mange kommuner er kommet godt fra start i august 2019, hvor kravene til den kommunale ungeindsats blev skærpet. Og en del kommuner har faktisk været på banen en del længere ift. at sikre en god tværgående og sammenhængende kommunal ungeindsats. Men skærpede krav og en vision, der ligger ti år ude i fremtiden, ændrer ikke med et trylleslag de forhold, der har skab og skaber udfordringerne. Flere og flere unge
er i mistrivsel og får diagnoser. En fortsat skarpt opdelt lovgivning - ofte udmøntet i en lige så skarp kommunal organisering. Forskellig praksis og kultur fra område til område opbygget og forankret gennem mange år.
Så der er brug for at følge ungeområdet tæt, for at intentionerne og ønskerne til den nye kommunale ungeindsats også bliver realiseret i praksis.
Området skal monitoreres tæt, ift. at sikre et faktuelt og oplyst grundlag at træffe beslutninger ud fra, hvis der er behov for at tilpasse og optimere - både politiske og ledelsesmæssige. Vi kan ikke vente med først at kigge på, om vi er nået målet med at 90% har en ungdomsuddannelse, til vi når 2030.
KLK og ungeområdet
I KLK har vi stor erfaring på ungeområdet og med at arbejde med processer, faglig praksis og data – både ledelsesmæssigt, strategisk og helt ned i sagsbehandlingen, indsatsen og økonomien. KLK kan hjælpe med:
• At udarbejde et ledelse- og styringscockpit for jeres nye ungeindsats. At facilitere udviklingsproces ift. økonomi, aktiviteter og data: Hvad er vigtigt for jer at vide for at have for at kunne lede, styre og træffe oplyste beslutninger på tværs i organisationen?
• Kvalitative opfølgninger af jeres nye ungeindsats via strukturerede interviews med medarbejdere, ledere og borgere. Fokus på samarbejde, koordinering, indsatser, ansvarsfordelingen og effekt for de unge uden ungdomsuddannelse og beskæftigelse
• Sagsgennemgang af ungesager. Der er strategisk og besluttet praksis, men der ses engang imellem diskrepans ift. den udførte faglige praksis, som kan læses i sagerne
• Individuelt tilrettelagte processer ift. udvikling og styrkelse af samarbejdet på tværs på medarbejdersåvel som ledelsesniveau
• Datanalyse, som afdækker udfordringerne i kommunen med at få unge i job eller uddannelse. Fx ift. diagnoser, kontakt med behandlingssystemet,
skolebaggrund og pendlingsmønstre. I ovenstående er naturligvis indlagt individuel ledelsesrådgivning undervejs.
Ungepartnerskab
Vi har sammen med KL og Undervisningsministeriet netop afsluttet et partnerskabsprojekt sammen med 11 kommuner. Projektet havde til formål at hjælpe kommunerne med at omstille deres ungeindsats og samle og formidle viden og gode erfaringer med at få alle unge i uddannelse eller job.
Kontakt
Kontakt chefkonsulent Lone Englund Stjer, los@kl.dk, tlf., 3370 3770, hvis du vil høre mere om KLK’s arbejde med ungeindsatsen eller ungepartnerskabet.