Mangler I finansiering til mere eller bedre forebyggelse?
Brug sociale investeringer til at styrke forebyggelsen
Sociale investeringer handler om at optimere synergierne mellem de økonomiske og menneskelige tilgange til velfærdsområderne. Det vigtigste styringsmæssige spørgsmål er i mange tilfælde ikke, hvad velfærdsydelserne koster, men om de virker.
Det har store økonomiske konsekvenser for kommunekassen, om kommunen bl.a. lykkes godt med følgende spørgsmål:
- Forebygges det effektivt, at udsatte børn og unge ikke anbringes?
- Lykkes det at inkludere børn i grundskolen til alles tilfredshed, så barnet undgår at skulle ekskluderes til specialskoler og dagbehandlingstilbud?
- Lykkes det at give udsatte unge forudsætningerne for at starte og gennemføre en ungdomsuddannelse eller at komme i beskæftigelse?
I mange tilfælde er det en god investering i et flerårigt perspektiv at investere i at udvikle, intensivere eller kvalificere indsatserne på området. Det gode spørgsmål er blot, hvor de mange midler skal komme fra, når store dele af budgettet allerede er afsat. Samt hvornår effekten indfinder sig.
Et andet vigtigt spørgsmål er, om der i kommunen er den relevante viden. Har ledelsen, konsulenterne og frontmedarbejderne de relevante kompetencer og værktøjer til at arbejde med sociale investeringer?
Hvilken erfaring har Komponent?
Komponents erfaring er, at mange aktører gerne vil arbejde med sociale investeringer. Men ganske få har dyb faglig og styringsmæssig indsigt i det kommunale maskinrum, som de derfor anbefaler ”lette” løsninger til. Uden indsigt i maskinrummet risikerer man at fejle med forandringen.
I Komponent kender vi alle sider af det kommunale maskinrum, og vi har oprustet vores kompetencer for sociale investeringer på to måder:
- I 2018 startede vi et erhvervsPhD-projekt i sociale investeringer i samarbejde med Københavns Universitet og med medfinansiering fra Innovationsfonden. Projektet udføres af Karsten Storgaard Bjerre, der selv har erfaring som bl.a. økonomi- og analysechef på børneområdet i en kommune. Det gjorde vi for at kunne kvalificere vores egen rådgivning på området, og fordi der er brug for, at nogen beskæftiger sig kvalificeret med sociale investeringer fra et kommunalt perspektiv.
- I 2019 etablerede vi et kommunalt partnerskab med 12 kommuner om sociale investeringer på børneområdet. Det er et partnerskab, hvor vi går i dybden med de faglige, organisatoriske og analytiske forudsætninger for at lykkes med sociale investeringer, og vi laver sammen en analyse af de 12 kommuners potentiale for investeringer i forhold til udsatte børn og unge.
Hvad kan vi tilbyde?
Komponent kan tilbyde sparring og rådgivning på to niveauer:
Kommunens strategiske niveau
- Hvad kan I opnå gennem sociale investeringer? (Og hvad er vigtigt også lige vide…?)
- Hvad er de overordnede strategiske og politiske valg, I skal træffe, hvis I gerne vil arbejde med sociale investeringer?
- I har ikke umiddelbart midlerne til at foretage en social investering - Hvordan finansierer I så jeres investeringer?
Kommunens operationelle niveau
- Hvilke målgrupper og indsatser skal I investere i?
- Hvordan udvikler I en stærk businesscase?
- Hvordan implementerer I, så I sikrer de faglige effekter og økonomiske gevinster?