Vil I have en mere effektiv forebyggelse og bedre anbringelser?
Få hjælp til en effektiv omstilling med barnets bedste for øje
De fleste kommuner oplever et stigende økonomisk pres på det specialiserede børneområde – bl.a. på grund af løbende budgetreduktioner og en målgruppe, der vokser. Samtidig skal de forholde sig til kritikken i forhold til, hvor godt de lykkes med deres indsatser på området, og om forebyggelsen ofte blot er med til at udskyde en nødvendig anbringelse.
Forskning understøtter, at der bør arbejdes med hjemmebaserede løsninger, da der ikke kan findes grundlag for, at en anbringelse gavner barnet. Af samme grund er flere kommuner i gang med at omstille deres praksis, så de fokuserer mere på at forebygge mistrivsel hos barnet i eget hjem frem for at placere barnet i plejefamilie eller døgninstitution
Målet med mere forebyggelse er færre anbringelser især på lang sigt. Det endemål gavner ikke kun kommunens økonomi, men kan også være en mere skånsom løsning for det udsatte barn, som vi skal hjælpe.
Denne omstilling går under mange navne såsom Sverigesmodellen eller Herningmodellen. Fælles for modellen eller omstillingen er, at det både kræver mange personale- og lederressourcer, men også mange specifikke aktiviteter, for at målet om ændret faglig praksis kan indfris.
Målet kræver ikke kun en sagsreduktion. Det er også nødvendigt at have skarpe arbejdsgange, målafklaringer og opfølgninger. Derudover skal der være en helhedsorienteret tilgang til, hvordan man som kommune involverer barnet, familien, netværket og arbejdet med almen. Med andre ord kræver det en ændring af den gængse måde, som vi tænker myndighedsarbejdet med udsatte børn og unge.
Hvordan gør vi?
Komponent har erfaring fra flere kommuner, hvor vi har bistået med analyser af den nuværende praksis og understøttet med specifikke implementeringsplaner og konkrete aktiviteter. Derefter beskriver vi sammen med kommunen, hvad der skal sættes fokus på, for at en omstilling kan lykkes.
KLKs opgave sammen med kommunen er:
- At analysere kommunens parathed for en omstillingsproces. Det indebærer bl.a. at analysere den faglige sagspraksis og afsøge, hvordan der arbejdes med sortering af bekymringer, afklaring af konkrete mål og opfølgninger.
- At skabe et overblik over den nuværende foranstaltningspraksis ved et overblik over fordelingen af indsatser og udgifter.
- At belyse samarbejdsfladerne mellem myndighed og leverandør samt almenområdet.
- At drøfte og rådgive, hvilken faglige ledelse der skal tilbydes medarbejderne.
Målet med analyserne er at give klare og konkrete anbefalinger til relevante aktiviteter og skitsere en implementeringsplan.