Voksne med særlige behov
-
Har I tilstrækkelig sammenhæng i jeres styring på voksenområdet?
Solid styring af socialområdet kræver sammenhæng i styringen.
-
Ved I hvilke tilbud I får brug for i fremtiden?
Få hjælp til at tilrettelægge jeres tilbudsvifte.
-
Bliver jeres botilbud drevet effektivt?
Der er særligt tre tiltag, der kan sikre en mere effektiv drift af botilbud.
-
Udøver I en fælles faglig praksis?
Økonomiske og faglig styring på det specialiserede socialområde går hånd i hånd.
-
Hvordan støtter I borgere i eget hjem?
Et rehabiliterende perspektiv i indsatsen styrker livsmestringen.
-
Bruger I jeres data rigtigt?
Udnyt jeres data til at få bedre overblik
-
Er jeres indsats tilstrækkelig tværgående?
Få hjælp til at organisere indsatsen over for de udsatte borgere.
-
Har I nok fokus på faglig ledelse?
Faglig ledelse tæt på medarbejderne styrker opgaveløsningen.
-
Har I problemer med at overholde budgettet?
Tre styringscentre sikrer god styring og realistiske budgetter.
-
Få overblik over borgerne på det specialiserede voksenområde
Få et godt fundament for effektiv styring af det specialiserede voksenområde.
KLK har gennemført en lang række analyser på området for voksne med særlige behov. Analyserne har ofte fokus på styringspraksis, organisering og snitflader til især beskæftigelsesområdet og ældre/sundhedsområdet. KLK bestræber sig altid på, at konkrete erfaringer og viden fra disse analyser bringes i spil i nye analyser og dermed indgår som en aktiv og fremadrettet ressource i analyser og rådgivning.
Styringspraksis handler om både faglig, ledelsesmæssig og økonomisk styring. Fx tilbyder KLK gennemgang af anonymiserede enkeltsager med henblik på afdækning af den faglige praksis i den kommunale myndighed. Sagsgennemgange skaber fokus på handlemuligheder og fagligt råderum og sker i en dialogorienteret form med rådgiverne og deres nærmeste leder. KLK træder også konkret ud i praksis ved antropologiske følgevagter i botilbud og lignende – det sker som en metode, der afdækker faglige og styringsmæssige dilemmaer i en meget håndgribelig sammenhæng.
KLK tilbyder
KLK tilbyder økonomiske analyser og benchmarking, der kaster lys over udviklingen i aktiviteter og udgifter. Herunder er der ofte behov for at inddrage fx sociodemografiske faktorer og at identificere sammenlignelige kommuner med henblik på at skærpe de økonomiske analyser og afdække tendenser i udviklingen i den enkelte kommune.
KLK gennemfører ofte analyser, hvor organisering og styringspraksis ses i sammenhæng. Det kan fx ske ud fra følgende nøglespørgsmål:
- Hvad kendetegner den aktuelle organisering? Er der en klar sammenhæng mellem den formelle organisering, organisationens målsætninger og den faktiske/oplevet organisatoriske adfærd?
- Er der i organisationen en fælles opfattelse af, hvornår en borger skal have et botilbud? Eller tilbydes et STU-forløb? Har man kommunalpolitisk taget konkret stilling til serviceniveau og serviceadgang? Og afspejler det sig synligt i den faglige og styringsmæssige praksis?
- Hvad er den generelle oplevelse af styringen og styrbarheden i organisationen? Er der et fælles fagligt sprog i forhold til den løbende styring?
- Hvad kendetegner den faglige, ledelsesmæssige og økonomiske styringspraksis? Budgetlægning og budgetopfølgning? Har man et fuldt opdateret dispositionsregnskab? Har man et styringsmæssigt beredskab ved budgetoverskridelser?
- Sikrer den aktuelle ledelsesinformation et rettidigt, relevant og dækkende overblik for ledere og fagfolk?
- Sker der på ungeområdet en systematisk overlevering af enkeltsager til voksenområdet?