Hvordan støtter I borgere i eget hjem?
Et rehabiliterende perspektiv i indsatsen styrker borgerens egen livsmestring
At tænke i et rehabiliteringsperspektiv betyder forenklet, at indsatsen gøres med borgerne og ikke for borgerne. Indsatsen gøres med hjælp til selvhjælp og med et fokus på, at den indsats, borgerne tilbydes, i videst muligt omfang medvirker til at udvikle og/eller vedligeholde borgerens færdigheder.
Det rehabiliterende perspektiv i indsatsen styrker borgerens egen livsmestring og er samtidig med til at holde udgifterne på området nede – uden at det går ud over kvaliteten i den støtte, borgerne får. Tværtimod.
Kommunerne har ofte tilrettelagt indsatsen i borgernes eget hjem i en egen særlig udførerenhed. Det giver rigtig god mening, men for at få det fulde udbytte af at have sin egen udførerorganisation kræver det, at der er et tæt samarbejde mellem kommunens myndighed og den interne leverandør. Den interne leverandør skal være en særlig betroet samarbejdspartner for myndigheden og kan med fordel inddrages tæt i vurdering af borgerens behov og dermed ved justering i eller ophør af indsatsen.
Når fokus i indsatsen er rehabilitering stiller det nogle helt særlige krav til både samarbejdet mellem myndighed og leverandør og den måde, leverandøren tilrettelægger arbejdet og indsatsen på.
VI KAN BL.A. TILBYDE:
- Bistand til processer, der styrker jeres rehabiliterende indsats med borgerne. Hvordan kan indsatsen tilrettelægges og organiseres? Hvilke kompetencer skal i spil? Hvordan ledes indsatsen? osv. Gennem konkrete aktiviteter skaber vi sammen med jer en ny udgave af jeres nuværende udførerenhed
- Analyse af jeres indsats til borgere i eget hjem med henblik på at komme med konkrete anbefalinger til, hvordan indsatsen fremadrettet kan organiseres, ledes og styres, samt hvilke kompetencer der er behov for at udvikle
- Styrkelse af samarbejdet mellem myndighed og leverandør. Med udgangspunkt i jeres konkrete udfordringer og ønsker kommer vi med anbefalinger og processer, der styrker det interne samarbejde til gavn for både borgerne, den faglige kvalitet og effektiviteten i indsatserne
Hvorfor rehabilitering?
Mange kommuner oplever et stigende antal borgere med behov for støtte og en stigning i antal borgere med mere komplekse vanskeligheder. Det stiller nye krav til tilgange og løsninger, hvor indsatserne flyttes fra en traditionel tænkning om, at det er nok at give omsorg og yde kompenserende støtte, til at møde borgeren med viden om rehabilitering. Det kræver derfor et paradigmeskift på alle niveauer i kommunen med afsæt i den fælles strategiske prioritering og den fælles forståelse til rehabilitering, som er beskrevet i kommunens rehabiliteringsstrategi.