Få overblik over borgerne på det specialiserede voksenområde
Har I brug for et bedre overblik over borgerne på det specialiserede voksenområde?
Vi har i Komponent i samarbejde med 20 kommuner udviklet en overskuelig proces og systematik, som kan give jer:
- Konkret viden om, hvordan og hvor der skal sættes ind for at forbedre datakvaliteten hos jer.
- Simple redskaber, der kan understøtte den løbende datavalidering.
Gennem en systematisk, afprøvet proces kan I få indsigt i, hvor eventuelle udfordringer med jeres datakvalitet opstår, og hvordan I kan arbejde videre med disse.
Processen giver et godt afsæt, der kan være med til at understøtte det løbende arbejde med at forbedre og vedligeholde data. Den er en oplagt mulighed for at sikre, at jeres data, som tilgår Danmarks Statistik, er validt og genkendeligt. Kort sagt kan forløbet være med til at skabe det nødvendige fundament for effektiv styring af det specialiserede voksenområde hos jer.
Hvorfor skal I have fokus på datavalidering?
Økonomiaftalen for 2021 slog endnu en gang fast, at der fortsat er behov for at styrke og udbygge datagrundlaget på det specialiserede voksenområde. Både nationalt og lokalt i den enkelte kommune. Ikke kun for at forbedre beslutningsgrundlaget, men også for at sikre et klart overblik over målgrupper, indsatser, udgifter og i sidste ende resultater.
Det er imidlertid vores erfaring, at størstedelen af kommunerne ikke har et overblik over, hvor mange borgere der faktisk modtager ydelser. Det er der mange årsager til, og erfaringerne viser, at det er meget mere end en teknisk øvelse at sikre god datakvalitet. Det ofte er meget svært for den enkelte kommune at tilgå og skabe et fælles overblik over data og dermed over udviklingen på området.
Et validt, robust og tilgængeligt datagrundlag giver forklaringskraft i forhold til, hvorfor udviklingen på området ser ud, som den gør. Det er en forudsætning for effektiv styring samtidig med, at det er en garant for, at socialfaglige og budgetmæssige beslutninger ikke træffes på et ukorrekt grundlag. Det vil sige, at områdets knappe ressourcer ikke prioriteres forkert, som følge af et ikke retvisende datagrundlag.
Aktiviteter
Vores proces tager afsæt i en vekselvirkning mellem data trukket fra kommunens forskellige fag- og datasystemer og data fra eksterne løsninger - såsom Danmarks Statistik, FLIS, Ballerup Benchmark eller lignende. Forløbet og dets aktiviteter er skitseret i følgende figur:
Forløbet består af to workshops, hvor der med udgangspunkt i udvalgte paragraffer, arbejdes med konkrete tips og handlingstiltag, som I kan overføre til arbejdet med de øvrige indsatsområder og den løbende validering af data.
Som forberedelse til første workshop skal I trække data fra jeres fagsystem, afregningssystem samt andre relevante kilder, som indeholder aktivitetsdata. Data sendes til Komponent. Vi specificerer det præcise datatræk og udsender skabelon til udfyldelse (styringscockpit). Frem mod første workshop trækker vi yderligere relevant data og sammenstiller det med det tilsendte data i styringscockpittet.
På workshop 1 arbejdes der med at skabe det første fælles overblik over udfordringer og handlemuligheder. Workshoppen giver input til, hvilke tiltag og redskaber der skal arbejdes videre med lokalt mellem forløbets to workshops.
Anden workshop tager udgangspunkt i og følger op på det arbejde, der er udført siden det sidste møde. Fokus er her på at klæde organisationen godt på, således at I er i stand til at sikre det videre arbejde med kvalitetssikring, validering og vedligeholdelse af datakvaliteten.
For at skabe det bedst mulige grundlag er det vigtigt, at der er en bred inddragelse på tværs af organisationen. Vi anbefaler derfor, at følgende kompetencer er repræsenteret på de to workshops:
- Ledere/medarbejdere, der repræsenterer ledelsens perspektiv på databrug
- Medarbejdere, som arbejder med data i en udviklings- og økonomistyring/ledelsesinformationsmæssigt perspektiv
- Medarbejdere, med viden om systemopsætning, registreringspraksis og arbejdsgange i forhold til data og på fagområdet.
Pris
Processen koster 84.000 kr. Det er muligt at tilkøbe et skriftligt notat, hvor vi samler op på, hvor der skal sættes ind i arbejdet med at forbedre datakvaliteten, og hvilke håndtag og tjek I med fordel kan tage.
Har I på baggrund af den skitserede proces behov for yderligere og en mere dybdegående oprydning i jeres data, kan vi også facilitere og være behjælpelig med dette.
Kontakt
Kontakt konsulent Marie Graversen, MEGR@kl.dk, tlf. 3056 9791 eller specialkonsulent Heidi Bødker Gantzel, HEBG@kl.dk, tlf. 3370 3620, hvis du vil høre mere om Komponents temperaturmåling af datakvaliteten på det specialiserede område.