Mange har lært Ny Syntese at kende som begreberne compliance, performance, emergens og resiliens, men tankesættet rummer flere perspektiver, nuancer og anvendelsesformer. I KLK lægger vi vægt på at koble Ny Syntese tæt til den kommunale praksis – uanset om det er strategiske overvejelser på direktionsniveau, eller om det er i chef- og ledergrupper med et tættere fokus på hverdagen og kerneopgaven. Derfor tilbyder en række ydelser, der på forskellig vis kan hjælpe jer i arbejdet med Ny Syntese.
Ny Syntese udgør et tankesæt om velfærdsudviklingen og ledelse af denne, som har været anvendt og er udbredt i Danmark igennem flere år. Globalt er ideerne anerkendt via det arbejde, som Jocelyn Bourgon har udført.
I KLK har vi været en aktiv part i et Væksthusprojekt om Ny Syntese, og vi arbejder i dag med tankesættet i forskellige kommuner. Mange har lært Ny Syntese at kende som begreberne compliance, performance, emergens og resiliens, men tankesættet rummer flere perspektiver, nuancer og anvendelsesformer.
Det er et svar på den øgede kompleksitet, som kommunale forvaltninger og institutioner oplever i en tid med kvalitetskrav, pres på økonomien, behov for nye kompetencer og ledelsesformer, tværgående fokus på borgerne mv. Ny Syntese kan også ses i forlængelse af både ledelseskommission og aftaler fra foråret 2019 mellem regeringen, KL og regionerne om ledelse og kompetencer i den offentlige sektor.
I KLK lægger vi vægt på at koble Ny Syntese tæt til den kommunale praksis – uanset om det er strategiske overvejelser på direktionsniveau, eller om det er i chef- og ledergrupper med et tættere fokus på hverdagen og kerneopgaven. Vi ser det altså ikke blot som et tankesæt til ledelsesudvikling, men kobler styring, den borgernære kerneopgave, det sektorfaglige og stabsfunktionernes roller og hovedopgaver.
Vi kan fx tilbyde:
- Faglig introduktion til tankesættet Ny Syntese - forståelser, det grundlæggende tankesæt, de fire begreber og ikke mindst en række linser eller tilgange, som fører refleksionerne over i praksis
- Bistand til at analysere styrkesider og udfordringer i egen praksis i forhold til Ny Syntese. Arbejder I helhedsorienteret og hele kompasset rundt, har I for meget eller for lidt vægt på fx performance eller resiliens, står begrundelser for kerneopgave og det grundlæggende ”hvorfor” tydeligt for jer osv.? Her kan vi gå ind i de enkelte velfærdsområder eller på tværs af jeres organisation og ledelseskæde
- Sparring og coaching til ledere og chef- og direktionsgrupper på egne præferencer. Hvor er I stærke, hvor er i sjældent i jeres ledelsesstile og tilgange mv.?
- Medvirke til at integrere tankesættet i andre initiativer - fx hvis I ønsker at styrke jeres implementering af ungeindsatsen, arbejde stærkere med forandringsledelse, forstærke arbejdet med implementering, udvikle et ledelsesgrundlag mv.
- Facilitere og styrke samspillet i ledelseskæden, hvis I beslutter jer for, at rammeværket er en fælles tilgang, som alle skal forholde sig til og anvende i praksis. Herunder også hvis I finder det nyttigt at se ideerne i Ny Syntese i samspil med den politiske ledelse.
Vi er pt. i gang med at udvikle nye materialer og inspiration. I samarbejde med COK udarbejder vi konkrete ideer til at anvende tankesættet på institutionsniveau. Praksis viser, at det i langt de fleste kommuner er et tankesæt, som bliver anvendt på forvaltningsniveauet, men der er et stort potentiale i også at integrere det i den hverdag, som fx skole- eller jobcenterledere arbejder i.
Hvis du er interesseret i en uforpligtende dialog om anvendelse, perspektiver og kobling til praksis og kerneopgave, er du velkommen til at kontakte chefkonsulent Per Møller Janniche på tlf. 30852356 eller på mail: pemj@kl.dk.