Styring af handletrinnene i sagsbehandlingen – en metode til regulering af serviceniveau
Nytænk serviceniveauet og få bedre styr på økonomien
Det presser kommunens økonomi, når budgetterne ikke kan holdes. I 2018 kunne 75 af de 98 kommuner ikke overholde budgettet på området for børn og unge med særlige behov.
Det er vores erfaring i KLK, at den bedste måde at styre økonomien på området er gennem styring af den faglige praksis. En styrket faglig praksis er derfor et væsentligt element i den økonomiske styring af området.
De udsatte børn og unge skal selvfølgelig have den hjælp og støtte, de har brug for, men det skal også være en støtte, som har effekt. Derfor kan man som kommune med fordel have fokus på indsatser, der reelt vurderes at kunne skabe forandring for barnet eller den unge. Det giver både bedre resultater og en mere effektiv udnyttelse af de sparsomme ressourcer.
En sådan faglig fokusering er en anden måde at praktisere et serviceniveau, end hvis man giver lidt til alle. For ved at give lidt til alle, risikerer man at fastholde børn og unge i lange forløb, der reelt er uden effekt.
En nytænkning af serviceniveau og faglig praksis er derfor en vigtig vej, man som kommune kan vælge, hvis man ønsker bedre styr på økonomi, resultater og effekt på området.
Sagsgennemgang viser udviklingspotentiale
Vi kan hjælpe jer med denne omstilling med udgangspunkt i jeres aktuelle og faktiske praksis. Vi tilgår analysen af serviceniveauet ud fra en sagsgennemgang af udvalgte sager. I forbindelse med sagsgennemgangene drøfter vi med jer, hvor der er et udviklingspotentiale i sagsbehandlingen. Det kan fx handle om, hvorvidt der er god praksis for at sortere i relevante bekymringer og have fokus på at lave konkrete og målbare mål, der giver mulighed for mere effektive opfølgninger og effekt for de børn og unge, vi hjælper.
Sagsgennemgangen tager udgangspunkt i nedenstående og indeholder en analyse af hvert af handletrinnene:
Med analysen får I:
- Et grundlag for at drøfte, om de har lagt snittet i forhold til serviceniveauet korrekt. Herved et grundlag for at drøfte relevante målgrupper og en overvejelse af, hvad der tænkes at være den kommunale opgave.
- En beskrivelse af relevante handletiltag, der kan skærpe ledelsens og sagsbehandleres praksis mere i forhold til sagsbehandling med fokus på mål, progressionsopfølgning og effekt.
- En vurdering af jeres aktuelle serviceniveau til brug for budgetforhandlinger og prioriteringer.
- Et indblik i, hvorvidt der ses et godt match mellem relevante bekymringer og valg af indsats - et match med fokus på at skabe effekt
- Et indblik i dokumentationspraksis og hermed et indblik i de tendenser, som præger jeres faglige praksis. Med dette får I bl.a. viden om, hvorvidt der er forskel på den praksis, I tror, I har (tænkt praksis), og så den faktiske praksis.
Kontakt
Kontakt chefkonsulent i KLK Anne Rovsing, anro@kl.dk, tlf. 2966 6360, hvis du vil høre mere om, hvordan KLK kan bistå jeres kommune med at nytænke serviceniveauet og få styr på økonomien på det specialiserede socialområde for børn.