11. juni 2020
Gør vi de unge afhængige af systemet?
Vi kan lære meget af de unge selv
”Jeg har altid haft kommunen i røven. Det har altid været sådan: Kommunen finder nok ud af noget. Der har altid været nogen, som har truffet beslutningerne for mig, og jeg har bare sagt ja, ja.”
Sådan lyder det fra en af de unge, som vi har talt med i forbindelse med 80 brugerrejser fordelt på 11 kommuner. Vi har fået lov til at komme helt tæt på de unge og få et indblik i, hvordan de oplever mødet med systemet.
Vi har talt med unge mellem 16 og 28 år, som har brug for en særlig indsats, hvis de skal i uddannelse eller job. Citatet ovenfor illustrerer meget godt de unges oplevelse, når de har tilpasset sig til systemet.
Systemafhængighed kontra inddragelse
Det er desværre ikke usædvanligt at møde unge, som bare siger ja, ja til indsatser uden at se målet og meningen med dem. Mange bliver systemafhængige, mens andre møder systemet med stor mistillid. Heldigvis er der også unge, som oplever at blive inddraget og få motivationen og modet tilbage.
Vi har gennemført en række workshops med medarbejdere og ledere på tværs af fagfagligheder, og vi kan se, at der er stor vilje til at samarbejde på nye måder for at sikre inddragelse og sammenhæng for unge, der har brug for det lange lys i den tværfaglig indsats.
Det simple kan være godt
Vi har lyttet til de unge og fået deres beretninger om, hvad der virker og ikke virker for dem. Det er tydeligt, at de ingredienser, der virker - set fra et brugerperspektiv - kan synes banale og velkendte, men de er ikke nemme at realisere indenfor rammerne af vores systems logik.
Vi handler med de bedste intentioner med udgangspunkt i vores fagfaglighed, men vi er ikke brugere, og for brugere kan selv den mest evidensbaserede indsats virke meningsløs.
Eller som en af de unge fortæller: ”Jeg har haft mange sagsbehandlere - 15-16 stykker, men alligevel var der ikke rigtig nogen. Nu har jeg fået en, der kæmper for mig. Det er først nu, at jeg er begyndt at sætte mig ind i min sag. Det er først nu, at jeg har fundet ud af, at jeg gerne selv vil have indflydelse og min 9. klasses eksamen – den jeg aldrig har fået.”
Er du nysgerrig på, hvordan jeres praksis virker set med de unges øjne? Så kontakt os for en uforpligtende snak. Vi kan for eksempel tage udgangspunkt i følgende temaer:
- Det lange lys (mål og mening) versus nålestiksoperationerne
- Hvordan definerer vi rollerne som relationsbærere i forhold til til de unge, så de skaber motivation både hos medarbejderne og de unge?
- For høje krav eller for løse krav (mestring og progression)
- Struktur og praksisrelevans
- Motivationsopbyggende fællesskaber
- Kulturforskelle mellem fagøerne, og hvad det betyder for de unge
Kontakt Lone Englund Stjer på tlf. 2335 8403 eller mail los@kl.dk.