24. april 2020
Invitation til partnerskab om superforebyggelse
De fleste kommuner oplever et stigende økonomisk pres på det specialiserede børneområde – bl.a. på grund af løbende budgetreduktioner og en målgruppe, der vokser. Samtidig skal de forholde sig til kritikken i forhold til, hvor godt de lykkes med deres indsatser på området, og om forebyggelsen ofte blot er med til at udskyde en nødvendig anbringelse.
Derfor er der behov for at gentænke de forebyggende indsatser - og i særlig grad den forebyggelse, som sættes i værk overfor de børn, der er mest anbringelsestruet. For en anbringelse må sommetider ses som et resultat af, at vi ikke i tilstrækkelig grad har gjort det muligt for barnet at opnå en tilpas trivsel i eget hjem.
Forskning understøtter, at der bør arbejdes med hjemmebaserede løsninger, da der ikke kan findes grundlag for, at en anbringelse gavner barnet. Af samme grund er flere kommuner i gang med at omstille deres praksis, så de fokuserer mere på at forebygge mistrivsel hos barnet i eget hjem frem for at placere barnet i plejefamilie eller døgninstitution.
Det gavner ikke kun barnet, men også kommunens begrænsede midler. Dog kun såfremt kommunen ikke blot udskyder en anbringelse, men reelt lykkes med at skabe trivsel for barnet i hjemmet.
I KLK’s partnerskab vil vi skabe løsninger, der kan understøtte kommunerne i denne omstillingsproces. Vi vil bl.a. udforske og udbygge den enkelte kommunes konkrete tilbudsvifte overfor de mest anbringelsestruede børn.
Hvad er formålet med partnerskabet?
Partnerskabets kommuner skal være med til at beskrive den målgruppe, der arbejdes med på indsatstrinnet ”hjemmebaserede foranstaltninger”, og hvor barnet beskrives som anbringelsestruet. Derudover skal vi arbejde med at videreudvikle og afprøve indsatser, som vi i dette partnerskab kalder ”superforebyggelse”. Partnerskabet vil bero på erfaringsudveksling - herunder en opsamling af indsatser på tværs af kommunerne -, inspirationsoplæg og en beskrivelse af målgruppe og indsatstrin. KLK vil facilitere processen, indbyde relevante forskere og/eller kommuner i forhold til nye indsatsformer. Derudover vil vi indsamle og udgive viden. Ved tilkøb af et supplerende konsulentforløb vil KLK bistå kommunen med opbygning og afprøvning af nye indsatsformer – herunder et servicetjek af den eksisterende tilbudsvifte.
Hvad opnår I som kommune?
Partnerskabet kan give jer ny viden om forebyggende indsatser overfor anbringelsestruet børn. I vil medvirke til en udforskning og ideudvikling af indsatstrinnet ”hjemmebaserede foranstaltninger” med sigte på at opskalere jeres forebyggende indsatser. Omdrejningspunktet for partnerskabet er tre temadage i KL med inspirationsoplæg og drøftelser om konkrete målgrupper, indsatstyper og måder at arbejde med forebyggelse på i familien. Det betyder, at I som kommune får inspiration til mulige indsatser, som kan nedbringe antallet af anbringelser.
De kommuner, som har interesse i at få et større indblik i deres konkrete data og faglige praksis, kan tilkøbe en ekstra indsats via KLK. Dette supplement kan indgå i kvalificeringen af den indsats, kommunen vil arbejde med, og det tilrettelægges individuelt.
Lidt om praktikken
Partnerskabet indeholder tre temadage, hvor der vil være inspirations- og vidensoplæg samt løbende opfølgning på kommunernes arbejde med forskellige indsatser. Til sidst vil der være et fælles afslutningsseminar, hvor partnerskabets resultater præsenteres i form af et idekatalog med baggrund i den nye viden.
Derudover vil der et år efter partnerskabets afslutning være en opfølgning på resultaterne. Partnerskabet vil forløbe i 2020 og 2021. Ved deltagelse i de tre temadage, opfølgningskonference samt modtagelse af inspirationsmateriale koster det 50.000 kr. at deltage med tre personer (fra samme kommune). Hvis I ønsker at få flere personer med i netværket, koster det 1.200 kr. pr person. Ved tilkøb af ekstra analyse og kvalificering fra KLK’s side, vil deltagelsen koste 150.000 kr. Det anbefales, at hver kommune er repræsenteret af en afdelingsleder/koordinator fra henholdsvis myndighed og udfører samt den person, som skal drive processen i kommunen.
Beskrivelse af pakke 2
For at understøtte kommunens arbejde med en konkret indsats vil KLK komme på besøg i løbet af partnerskabet. Formålet er at analysere den potentielle målgruppe, afdække kommunens tilbudsvifte samt kigge på, hvorledes indsatserne i tilbudsviften indgår på de forskellige indsatstrin.
Det vil give et billede af, hvordan kommunen er gearet til at arbejde med alternativer til en anbringelse. Understøttelsen kan også indeholde
hjælp til at opstille en businesscase, hvis kommunen mener, der skal laves en social investering.
Temadage samt opfølgningsdag afholdes:
- Den 25. august 2020 – opstart (såfremt det kan lade sig gøre ift. Corona – ellers rykkes opstarten)
- Den 10. november 2020
- Den 11. februar 2021 – opsamling
Hvis I har spørgsmål om partnerskabet, kan I kontakte souschef i KLK Peter Bogh på tlf. 21 34 44 45 eller chefkonsulent i KLK Anne Rovsing på tlf. 29 66 63 60.
Tilmeld jer partnerskabet ved at sende en mail til Anne Rovsing på anro@kl.dk. Tilmeldingsfristen er d. 25. juni 2020.