05. marts 2020
KLK laver sagsgennemgange med respekt for både borgerne og fagligheden
Fokus på fælles faglig praksis
Det er ingen hemmelighed, at mange kommuner er pressede på økonomien på de specialiserede socialområder. Derfor er vi i KLK optaget af, at kommunerne har styr på både kvalitet, faglighed og økonomi på områderne, og det kræver, at ledere og medarbejdere udøver en fælles faglig praksis.
Samtidig er kravene til samarbejde og interaktion mellem de specialiserede og de almene tilbud stigende. Det stiller krav om, at der er fokus på ressourcer og muligheder i borgerens lokalmiljø samt inddragelse af borgernes netværk på tværs af det almene og det specialiserede børneområde.
KLK’s metode
I KLK sætter vi en ære i at hjælpe kommunerne med deres sagsbehandling, så vi kan være sikre på, at borgere med særlige behov får den opmærksomhed og hjælp, som de har brug for, til den rette pris.
Vi har lavet sagsgennemgange i mere end en tredjedel af kommunerne fordelt på børne/familieområdet og voksenområdet. Dermed står vi på et solidt datagrundlag, der giver os en unik mulighed for at samle erfaringer på tværs af kommunerne samt sprede og videreudvikle lovende praksis.
Vi følger løbende med i den seneste faglige og evidensmæssige viden på området, men arbejder ikke med generiske præferencer.
Vi laver for eksempel audit og screening af sager, hvor fokus tilrettelægges individuelt for den enkelte kommune. Gennem en dialogorienteret proces med rådgiverne og den faglige leder går vi efter at sikre, at vores beskrivelse af praksis er genkendelig, relevant og dækkende. Dermed er grundlaget for vores vurderinger og anbefalinger solide og forankret i organisationen.
I forbindelse med sagsgennemgangene drøfter vi med den enkelte kommune, hvor der er et udviklingspotentiale i sagsbehandlingen. Det kan for eksempel handle om, hvorvidt der er god praksis for at sortere i relevante bekymringer og have fokus på at lave konkrete og målbare mål, der giver mulighed for mere effektive opfølgninger og effekt for de borgere, vi hjælper.
Vi træder også konkret ud i praksis ved antropologiske følgevagter i botilbud og lignende – det sker som en metode, der afdækker faglige og styringsmæssige dilemmaer i en meget håndgribelig sammenhæng.
Realistiske budgetter
Vi har desuden udviklet en metode til budgetlægning og styring på de specialiserede socialområder, som gør det muligt at lægge realistiske budgetter. Modellen baserer sig på konkret viden om priser og mængder for de enkelte indsatsområder i Serviceloven.
Fremskrivningen sker på baggrund af tendenserne i den enkelte kommune for udvikling i priser og mængder og under hensyn til de konkrete indsatser, kommunen har besluttet sig for at gennemføre.
I tilknytning til modellen har vi udviklet et styringscockpit, der giver kommunen mulighed for at følge med i, om udviklingen på områderne følger det, der er forudsat ved budgetlægningen. På den måde får man hurtigt information, hvis der er tegn på at budgettet ikke kan holdes, og har dermed mulighed for at agere på det.
Uanset hvilken metode kommunerne vælger, kan de være sikre på, at vi bemander opgaven med erfarne konsulenter, der har både indsigt i og erfaring fra områderne.
Hvis du vil vide mere om KLK’s arbejde på de specialiserede socialområder, er du velkommen til at kontakte chefkonsulent Anne Rovsing, tlf. 33703691, anro@kl.dk eller chefkonsulent Maibritt Kuszon, tlf. 33703764, maku@kl.dk