19. maj 2020
Observationer på det specialiserede voksenområde
Hvordan ser det ud på det specialiserede voksenområde lige nu?
- Der har nogle steder været nedlukning af dagtilbud på det specialiserede voksenområde. Nogle borgere har i stedet fået tilbudt andre dagaktiviteter i deres botilbud, mens borgere i eget hjem ikke har haft den mulighed. Vi hører også om, at bostøtte har været neddroslet og omlagt til telefonisk kontakt og virtuel opfølgning. Sidst men ikke mindst har vi hørt fra nogle kommuner, at der er et fald i magtanvendelser - altså situationer hvor personalet med magt har skulle skærme borgeren for sig selv eller andre. Det er i hvert fald interessant, hvis der er tale om en udbredt tendens. Måske har nogle borgere på forskellig vis haft godt af den ro, der er nu.
Hvad skal kommunerne være særligt opmærksomme på lige nu?
- I forhold til den omlagte eller mindre indsats i bostøtte og dagtilbud kan det give anledning til en opfølgende udredning af, hvad borgerens behov er fremover. Kan de kompenseres for funktionsnedsættelse med en anden og mindre indsats? Vi skal dog huske på, at nogle borgere også kan have haft et fald i funktionsniveau, og at nogle borgere i denne periode været udsat for færre krav fra omverdenen, der kan påvirke deres behov.
- Det er vigtigt at være nysgerrig på sine leverandører, og hvordan de har ageret i den her situation. Har de handlet menneskeligt og etisk forsvarligt? På længere sigt skal indsats og forpligtigelser i forhold til sådanne situationer vist indgå i kontrakter.
Hvis er dit bedste råd til kommunerne lige nu?
- Hvis jeg var leder, chef eller direktør ville jeg være optaget af et læringsperspektiv. Hvordan sikrer vi læring? Er der noget organisatorisk og fagligt i opgavevaretagelsen i denne periode, der måske skal fortsætte? Hvad er læringen af det, vi har oplevet? Hvis der eksempelvis har været et fald i magtanvendelser, hvad er så grunden? Og er der borgere, der har profiteret af andre tilbud i kraft af, at dagtilbuddene har været lukkede og bostøtten omlagt? Vi skal passe på ikke at lade os skræmme af, at nogle borgere også har fået det dårligere – hold fokus på de andre.
- I forhold til den interne del ville jeg være interesseret i, hvordan beslutningsprocesserne og de tværgående samarbejder har fungeret, og hvad vi kan lære i forhold til det fremover.
- Vi er fra KLK’s side på vej med nogle redskaber i forhold til at samle op på, hvad vi har lært af krisen, så vi sammen kan blive klogere på såvel organisatoriske, faglige som individuelle konsekvenser og muligheder.
- I en af de kommuner, vi samarbejder med lige nu, har vi udviklet en dialogguide med medarbejderne. Et støtteredskab, der skal hjælpe dem med kortlægge, hvilke ressourcer og behov, der kommer frem i denne periode. Det foregår selvfølgelig sammen med borgeren og med henblik på at sikre borgernes egen læring i forhold til egne ressourcer.
Hvad har du oplevet og lært af coronakrisen? Send gerne en mail til Maibritt på maku@kl.dk, hvis du har nogle gode pointer, som andre kommuner kan lade sig inspirere af.