03. august 2020
Samskabelse: Få interessenterne med ombord
Vi taler ofte om, at vi har en engagementsudfordring, hvis interessenterne ikke bider på krogen og engagerer sig, når vi forsøger os med samskabelse. I virkeligheden handler det ifølge chefkonsulent i KLK Alice Holmberg dog mere om, at vi har et relevansproblem.
”Det er vigtigt at være opmærksom på, at relevans ikke er det samme for henholdsvis kommunens ledelse, medarbejderne og borgerne. For ledelsen kan det handle om at overholde et budget eller en værdi om brugerfokus. Medarbejderne tænker måske mere på at få mindre bureaukrati, et mere spændende job eller deres worklife balance. Mens borgerne måske går op i sundhed, livskvalitet, billigere boliger eller at komme i beskæftigelse”, siger hun.
Tænk bredt
Derfor er det alfa og omega at spørge åbent og finde en metode, der sikrer, at man kommer hele vejen rundt, når man vil samskabe.
Alice Holmberg har bl.a. arbejdet med samskabte fællesskaber i udsatte boligområder. For boligselskabet og kommunen handlede projektet om at få sikre boligområder, mindre vandalisme og engagerede beboere. For beboerne handlede det derimod om at få billigere boliger, unge væk fra gaderne og tryghed.
”Det var som om, de to parter talte forskellige sprog og ikke lyttede til hinandens ønsker. Det var først, da vi fik en tredje spiller på banen i form af nogle iværksættere, at der skete et gennembrud. Vi fik gjort det relevant for iværksætterne ved at arbejde med arbejdsfællesskaber i fleksible, billige lokaler”, forklarer hun.
Usædvanlige løsninger kræver usædvanlige metoder
Samskabelsesprojektet betyder bl.a., at flere beboere er kommet i arbejde, der er kommet fællesspisninger, 30 er frivillige, og 40 iværksættere arbejder i området.
Alice Holmbergs opfordring er derfor, at vi sørger for at komme ud af rådhuset og lytter godt efter, når vi vil samskabe. Hun har samlet disse gode råd i forhold til at sikre engagement fra interessenterne.
- Pas på med at involvere de samme hver gang. Det giver en Tordenskjolds soldater-effekt. Gå i stedet efter en usædvanlig gruppe. Udover civilsamfund og erhvervsliv kan I fx involvere et par ”wild cards” i form af kreative personer som musikere, bloggere, illustratorer mv. Så får I rent faktisk et andet slags projekt
- Analyser WIIFY (What’s in it for you) for alle interessenter
- Det må godt koste noget. Hvis det er meningen at det, man samskaber, skal være selvkørende, er det risikofyldt at starte ud med en fuldt subventioneret model
- Del ejerskabet, giv det aktivt videre og gør det til en del af samskabelsesmodellen.
Du kan høre mere til Alice Holmberg og mobilisering af interessenter på temadagen ’Høst gevinsterne ved samskabelse’ den 18. august i København og d. 15. september i Horsens. Tilmeld dig her.