17. februar 2020
Vil I have nedbragt sygefraværet?
Partnerskab om data- og indsatsbaseret arbejde for nedbringelsen af sygefravær
Mange kommuner kæmper med et stigende sygefravær hos deres medarbejdere, og der ses i højere grad en stigning i længerevarende sygdomsforløb, som oftest ender ud i afskedigelse af ellers værdsatte medarbejdere.
Derfor efterlyser flere kommuner gode redskaber og indsatsformer, så de dels kan imødegå sygdom hos medarbejderne og dels kan indsluse medarbejderen igen efter et sygdomsforløb.
Formål – Data og indsats skaber retningen
Med dette partnerskab sætter vi fokus på, hvordan den enkelte kommune kan arbejde målrettet med forebyggelse af sygdom og med at få den sygemeldte tilbage i arbejde.
Partnerskaber kan både bidrage med mere viden til de indsatser, I allerede arbejder med, eller det kan understøtte jer i arbejdet med at opbygge en indsats helt fra bunden. Overordnet er det et partnerskab, som vil arbejde med at få initiativer til at leve, finde rentable løsninger og understøtte implementeringstiltag.
Det betyder, at der skal opbygges et kendskab til relevant data i hver kommune med henblik på at omkredse typen af sygefravær.
Samtidig er formålet at øge kendskabet til ty-per af indsatser, der kan forebygge og mindske sygefravær, samt bruges til at få den sygemeldte godt tilbage i arbejde igen.
Partnerskabet vil forløbe over tre forskellige faser i løbet af 2020.
Hvad får I ud af det som kommune?
Som kommune får I viden om jeres konkrete data på sygefraværsområdet. Dernæst får I viden om mulige indsatser, som kan indgå og afprøves i kampen for at reducere sygefraværet i kommunen.
I vil modtage konsulentbistand fra KLK til data- bearbejdningen samt understøttelse til implementeringsstrategien, når de specifikke indsatser skal afprøves.
Konsulenttimerne fra KLK vil således indeholde indsamling og bearbejdning af data til brug for en analyse sygefraværets omfang og historik. Dernæst vil konsulenttimerne indgå ved udviklings- og implementeringstiltag samt ledelses- understøttelse og udformningen af relevant ledelsesinformation.
Under hele forløbet vil I være en del af et større netværk af kommuner, og der vil være mulighed for at opbygge relevant netværk.
Som afslutning vil I bidrage til en fælles videns- opsamling til inspiration for andre kommuner. Et vidensgrundlag som meget gerne skulle under- støttes af, at I som kommune har formået at nedbringe jeres aktuelle sygefravær.
Forløbet vil bestå at tre fælles dage i KL, hvor det primære fokus er opbygning af fælles viden og inspiration. Dernæst vil KLK besøge hver kommune af to omgange. Første besøg vil tage udgangspunkt i den konkrete data og analysen heraf, og andet besøg vil blive en understøttelse til en praksisnær plan for afprøvningen af en eller flere indsatser.
Lidt om praktikken
Partnerskabet løber fra begyndelsen af 2020 og afsluttes i december 2020, og det koster 130.000 kr. at deltage med tre personer (fra samme kommune). Ønsker I at få flere personer med i netværket, koster det 1.200 kr. per person.
Det anbefales, at deltagerne fra hver kommune er repræsenteret af kommunens HR-afdeling, samt repræsentanter fra den afdeling, hvor der ønskes at arbejdes med nedbringelse af syge-fravær. I den forbindelse bør det overvejes, at der er repræsentanter fra TRIO-samarbejdet samt relevant leder.
Opstartsmødet, indsatsmødet og opfølgnings- dagen bliver afholdt i KL-Huset:
• Opstartsmøde: Tirsdag d. 31. marts 2020
• Indsatsmøde: Torsdag d. 3. september 2020
• Opfølgning: Tirsdag d. 17. november 2020
Hvis I har spørgsmål vedrørende partnerskabet, er I velkomne til at kontakte specialkonsulent Heidi Bødker Gantzel på tlf. 29 60 10 26 eller chefkonsulent Anne Rovsing på tlf. 29 66 63 60.
Er I interesserede i at deltage, så send en tilmelding til Anne Rovsing på anro@kl.dk. Tilmeldingsfristen er d. 15. marts 2020.